Charlotta Schenholm AB
Meny

Kundcase - referenser

Exempel på kunder

Det går alltid bra att få personliga referenser att kontakta, om man så önskar inför ett uppdrag:

Tele 2
Einar Mattsson AB
Aircano
NCC Sverige AB
SBC (Sveriges Bostadsrättscentrum)
Structor Projektutveckling AB
Apoteket AB
Duni AB
Trimtec AB
Datametrix AB
Bokus AB
Make Up Store
Plan Sverige
Läkare Utan Gränser
Svensk Bensinhandel

Kundcase 1 - Förbättra samarbete och kommunikation

Bakgrund
Företaget går igenom en större förändring där man har tvingats säga upp människor. Man har haft problem med lönsamheten under en längre period. Man har problem med kommunikation och samarbete internt i bolaget.
Åtgärd
Man genomför beteendeprofilanalyser på alla medarbetarna. Man har en gemensam dag tillsammans när man pratar om olika kommunikationsstilar och gör ett antal övningar för att öka förståelsen för varandra men också för att öka förståelsen hur kunder tänker och beter sig.
Resultat
Ökade insikter i hur andra kan uppfatta mig men också vad som krävs för att kommunikationen skall fungera med andra. Minskad vi och dom känsla, och ökad VI känsla. Ökad insikt från chef och mellanchefer vad som krävs för att förbättra samarbetet och att olika personer behöver olika kommunikation. En ökad öppenhet och förståelse mellan alla medarbetare i företaget. Alla kände att de fått verktyg som de kunde arbeta vidare med, både på egen hand och i olika grupper. Bonuseffekt blev att man hade roligt och tyckte dagen var kul.

Kundcase 2 - Bättre förhandlare

Bakgrund
Ett stort byggföretag behöver bli ännu bättre på att förhandla, med leverantörer men också med myndigheter, med politiker och olika tjänstemän.
Åtgärd
En träning på 2 + 1 dag samt IPU beteendeprofilanalys med personlig återkoppling för alla deltagare. Företagsanpassade case med fokus på realistiska, och som man upplevde svåra situationer. Alla deltagarna genomförde rollspel som videofilmades och där alla deltagare fick personlig återkoppling på sina insatser.
Resultat
Deltagarna vittnade om att när man gjort som man lärt sig hade resultatet på genomförda förhandlingar blivit mycket bra. Man insåg vikten av att förbereda sig och att vara samspelta om man var flera förhandlare. Flertalet deltagare vittnade om värdet av att få en samsyn internt på hur man skulle arbeta och förhandla. Man konstaterade att utbildningen hade betalt sig flera gånger om.

Kundcase 3 - Bättre fungerande ledningsgrupp

Bakgrund
Affärsområdet har bytt chef ett flertal gånger under de senaste åren, kraven har ökat och förändringstakten är hög. Man förväntas leverera mer, med färre medarbetare och med högre kvalitét. Det finns konflikter i ledningsgruppen och en allmän frustration över att man inte kommunicerar effektivt i gruppen.
Åtgärd
1. Alla medlemmar i ledningruppen svarar på en enkät för att ta temperaturen på utvecklingsnivån i gruppen. Resultatet återkopplas både till ledningen och till alla deltagare. Resultatet används också för att planera vilket fokus och vilka övningar som skall vara på den gemensamma heldagen.
2. Alla medlemmar i ledningsgruppen genomför en beteendeprofilanalys (IPU) där de också får individuell återkoppling på sin rapport och vad det kan innebära både för deras ledarskap men också för samarbetet inom ledningsgruppen.
3. Vi har en gemensam workshop på en heldag där vi genomför olika övningar och där alla får tillfälle att ge och få feedback på varandra. Vi analyserar gruppens styrkor och svagheter, vi talar om de problem som finns i gruppen och kommer överens om hur det skall åtgärdas.
Resultat
Stämningen blir påtagligt bättre i gruppen. Samhörigheten ökar och det blir ett tydligare målfokus men också hur arbetet i ledningsgruppen skall bedrivas. Energi och nivå på samarbetet ökar påtagligt.

Kundcase 4 - Samverkan i byggprojekt

Bakgrund
Ett ROT projekt i ett 50 - tals hus där målen var:
1. Bättre kostnadskontroll för byggherren
2. Klara tidplanen
3. Hög kvalité, både i funktion och design -spara 50% i energiförbrukning
4. Attraktivt projekt att arbeta i för personalen
5. Nöjda hyresgäster

Åtgärd - Upplägg
- mindre förstudie innan uppstart av samverkan i projektet
- Inledande 2 dagars workshop där vi satte mål, spelregler och lärde känna varandra
- Uppföljande workshop ca var 10e vecka för avstämning av nuläge och mål, med aktuella teman samt actionlist

Resultat
- 20 % kortare genomförande tid (Klara 3 månader tidigare än den ursprungliga planen) vilket innebär en betydande kostnadsbesparing.
- 0 fel vid inflyttning av återvändande hyresgäster
- 100 % nöjda hyresgäster i NöjdKundIndex
- Sweden Green Buildning Council's pris för "innovativt hållbarhetsarbete i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster"

https://www.sgbc.se/nyheter/726-jurymotiveringar-och-hedersomnamnanden-for-sweden-green-building-awards-2014

Green building Award för innovativt hållbarhetsarbete i samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster