Människan är en social varelse som behöver sin grupp. Ensam är inte stark och behovet av tillhörighet är stort. När gruppen fungerar bra så kan gruppen uträtta underverk, men när gruppen inte fungerar kan det bli förödande, både för resultatet och för individen. Idag när vi ofta arbetar i olika arbetsprocesser, är vi oftast beroende av att arbeta i grupp för att kunna sköta vårt arbete och den gamla devisen " sköt dig själv och strunt i andra" fungerar inte längre.
Grupper går igenom olika utvecklingsfaser som kan vara jobbiga men som är nödvändiga för att gruppen skall utvecklas. Jag baserar mitt arbete på Susan Wheelans forskning om effektiva team. Det är lätt att som chef eller gruppmedlem förtvivla när gruppen befinner sig i en jobbig fas och inte minst tro att det enbart handlar om enskilda individer. Men lugn, det går att komma vidare. Men det kräver arbete och insikt, och ibland även hjälp utifrån, för att inte fastna i destruktiva mönster.
Kontakta mig på 070 -206 72 51 eller charlotta.schenholm@viljaledarskap.se så diskuterar vi igenom målet och problembilden. Utifrån det gör jag sedan ett förslag på upplägg, anpassat efter ert specifika behov och situation.
För att en grupp skall fungera effektiv krävs enligt forskningen:
- Tydliga mål för gruppen, som alla gruppmedlemmar har accepterat
- Alla är klara över sina roll och accepterar sin roll (och andras roller)
- Ledarskapet matchar gruppens behov
- Man ger och får feedback
- Man har konflikter - och man har strategier för att lösa dem
- En fungerande kommunikation mellan gruppmedlemmarna.
Allt detta går att arbeta med på olika sätt. Ofta krävs det att man sätter av särskild tid för detta, allt går att lösa men det löser sig inte av sig själv. När konflikter uppstår, kan man ofta se att det är någon av dessa punkter som brister.
Både ledningsgrupper, projektgrupper och vanliga arbetsgrupper går igenom de olika utvecklingsfaserna för grupper. För att snabba på processen och fortare bli en effektiv grupp kan man arbeta med olika insatser.
Exempel på upplägg:
Vi börjar med att analysera tillsammans (uppdragsgivare + konsult) var gruppen befinner sig, vilka problem som finns och vilka styrkor finns i gruppen. Ibland gör jag även en enkel webbenkät för att se i vilken utvecklingsfas gruppen befinner sig och vilka ev. problemområden som finns.
Beteendeprofilanalys
Ofta gör vi en IPU beteendeprofilanalys på alla gruppmedlemmar, där vi ser vilka beteenden som dominerar i gruppen och vad som ev. saknas. Alla deltagarna får en individuell återkoppling på sin analys innan vi har en gemensam dag. Det finns även möjlighet att göra en drivkraftsanalys för att se vilka olika drivkrafter gruppens medlemmar har, ibland kan det vara en av orsakerna till besvärliga konflikter i en grupp.
Workshopen ( 1- 2 dagar)
Gruppen arbetar med att lära känna varandra bättre, ökad självinsikt hos individerna och förståelse för vilken fas gruppen befinner sig i. Vi arbetar med hur grupper fungerar, kommunikation och feedback, men också med att lära oss om konflikter och hur vi skall bli bättre på konflikthantering.
Uppföljning
Efter workshopen har jag ett uppföljningsmöte med uppdragsgivaren för att se hur det går. Ev. har vi ytterligare någon/några workshops för att fördjupa vissa områden eller för att följa upp och säkerställa att gruppen går från "nice to know" till att tillämpa vad man lärt sig och vad man kommit överens om. Repetition är kunskapens moder.